27 Mart 2013 Çarşamba

ÇALIŞMA MECLISI 9 YIL ARADAN SONRA TOPLANIYOR


Çalışma Meclisi 9 yıl aradan sonra toplanıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Meclisi "taşeron, kıdem tazminatı, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi ve istihdam" konularını görüşmek için toplantıya çağırdı.

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Çalışma Meclisini "taşeron, kıdem tazminatı, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi, sendikal örgütlenme, toplu iş sözleşmelerinde yetki, iş sağlığı ve güvenliği ile istihdam" konularını görüşmek için eylül ayında toplantıya çağırdı.
 
Bakan Çelik imzasıyla sosyal taraflara gönderilen yazıda, Bakanlığın teşkilat ve görevleri hakkındaki kanunda Çalışma Meclisinin yılda bir toplanması hükmü yer aldığı belirtilerek, Meclisin çalışma hayatının düzenlenmesi, işçi ve işveren ilişkilerinde çalışma barışının sağlanmasını kolaylaştırıcı tedbirler alınması, mevcut ve muhtemel meseleler ile çözüm yollarının araştırılması amacıyla toplandığı ifade edildi.
 
"Çalışma hayatının sorunlarına çözüm bulunmasına önemli katkı sağlayacak"
 
Çalışma hayatının tüm yönleriyle değerlendirilmesinde önemli bir araç olan Çalışma Meclisinin faaliyete geçirilmesi ve teknik hazırlıkları yürütmek üzere Çalışma Meclisi Danışma ve Yürütme Kurulu oluşturulduğuna işaret edilen yazıda, şunlar kaydedildi:
"Kurul, ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile sosyal tarafların temsilcilerini katılımıyla mayıs ayında hazırlık toplantısının yapılmasına, eylül ayında da Çalışma Meclisinin toplanmasına karar vermiştir. Çalışma hayatını ilgilendiren ve sosyal tarafların en kapsamlı şekilde temsil edildiği Çalışma Meclisi, önemli bir sosyal diyalog platformu olarak değerlendirilmekte olup, Meclisin tarafların etkin katılımıyla faaliyete geçirilmesinin çalışma hayatının sorunlarına çözüm bulunmasına önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir."
 
Yazıda, sosyal tarafların diyaloğun etkin olarak işletilmesi ve taleplerinin tartışılması amacıyla belirledikleri konularda görüş ve önerileri Bakanlığa iletmeleri istendi.
 
En son 2004'te toplanmıştı
 
İlk toplantısını 1947 yılında yapan Çalışma Meclisi, 1954, 1962, 1965, 1971, 1977, 1984 ve 1992 yıllarında toplandı. En son 2004 yılında "istihdamın artırılması, kayıt dışı işçiliğin önlenmesi ve kıdem tazminatı fonu" konularının sosyal taraflarla görüşüldüğü Meclis, daha önceki yıllarda da asgari ücret, iş kazaları, yıllık ücretli izin, toplu sözleşme grev ve lokavt hakları, istihdam, Kıdem Tazminatı Fonu ve işsizlik sigortası konularını ele almıştı.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder