27 Mart 2013 Çarşamba

KRIZ AVRUPA'YI HASTA ETTI



Lancet araştırma dizisine göre, Avrupa'daki mali kriz büyük sağlık sorunlarını da tetikledi.



LONDRA - Uluslararası tıp dergisi Lancet'te yayımlanan yeni araştırma dizisi, mali krizin Avrupa ülkelerindeki sağlık sorunlarının ciddi oranda büyümesine neden olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
 
Profesör Martin McKee yönetimindeki 7 çalışma, çoğu Avrupa ülkesinde 2008'de patlak veren borç krizinden kurtulabilmek amacıyla devreye sokulan katı tasarruf tedbirlerinin, devletin sosyal yardım ve sağlık hizmetleri bütçesinde kısıtlamaya gidilmesini de içerdiğine işaret edildi.
 
London School of Hygiene and Tropical Medicine profesörlerinden Martin McKee'ye göre, tasarruf tedbirleri ekonomik sorunları çözemediği gibi büyük sağlık sorunları yarattı. Ortaya çıkan büyük sorunlardan biri de Avrupa'nın alışık olmadığı salgın hastalıklardı.
 
İşsizlik, sosyal yardımların kesilmesi ve tedavi ücretlerinin artması gibi sorunlar insanları giderek daha da zor duruma düşürürken, hükümetler sorunları çözmeye istekli olsalar dahi bunun için kaynak bulunamadı.
 
Araştırmalara göre, krizle bağlantılı olarak, örneğin Yunanistan'da 2011'deki intihar oranı bir önceki yıla kıyasla yüzde 40 artış gösterdi, AİDS'in pençesine düşenlerin ve sıtma gibi salgın hastalıklara yakalananların oranı yükseldi.
 
Lincet dergisinin internet sitesinde "Avrupa'da Sağlık" ana başlığı altında yayımlanan 7 çalışma, AB içinde sağlık hukuku ve politikaları, Batı Avrupa'da çocuklar için sağlık hizmetleri, göçmenlik ve sağlık, yaşlanma gibi konulara odaklanıyor.
 
Araştırmalarda, mali krizin sağlık hizmetlerine olumsuz etkide bulunmadığı ülkelerle kriz döneminde toplu taşıma araçlarının kullanılması sayesinde trafik kazalarının azalma göstermesi gibi konulara da yer veriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder