4 Mart 2013 Pazartesi

Karamehmet için kritik gün

Karamehmet için kritik gün




Turkcell’in yüzde 13,8 hissesinin sahipliğine ilişkin Çukurova Grubu ve Rus Altimo arasındaki davada İngiltere Yüksek Mahkemesi Privy Council, Çukurova’nın Turkcell hisselerini geri alma koşullarını bugünkü oturumda belirleyecek.
Privy Council 30 Ocak 2013’teki kararında, Çukurova’nın Altimo ile 2005 yılındaki kredi anlaşmasında temerrüde düştüğünü ve Altimo’nun o dönem hisselere el koymasını haklı bulduğunu belirtmiş, diğer yandan krediyi geri ödemesi durumunda Çukurova’ya hisselerini geri alma imkânı tanınmasına hükmetmişti.
Fatura 2 milyar dolar
Uzmanlar, 1.35 milyar dolar olan anaparanın üzerine işletilecek faiz oranına bağlı olarak mahkemenin belirleyeceği tutarın 1.6-2.5 milyar dolar arasında olmasını bekliyor.
Çukurova’nın anapara borcunun 1.35 milyar dolar olduğunu hatırlatan kaynaklar, “Mahkeme hisselerdeki rehnin kaldırılmasının bedelini 1.6-2 milyar dolar arasında belirlerse söz konusu Turkcell hisselerinin ve dağıtılmayan temettülerin teminat olarak kullanılmasıyla kredi sağlanabilir.
Eğer mahkemenin belirleyeceği tutar 2-2.5 milyar dolar arasında olursa, Çukurova Grubu bazı aktiflerini satabilir” tespitinde bulundu.
Çukurova kararlı
Turkcell’deki kontrolünü korumaya kararlı olan Çukurova Grubu’nun, hisseler üzerindeki rehni kaldırmak için 2 milyar dolara kadar çıkabilecek bir finansman paketi üzerinde bankalarla görüştü belirtiliyor.
Çukurova, TMSF’ye olan borçlarının ödenmesi amacıyla, Rus Altimo ile 2005 yılında bir finansman paketi üzerinde anlaşmıştı.
Toplam 3.3 milyar dolarlık finansman paketinin 1.6 milyar dolarlık bölümü Altimo’ya yüzde 13,22 oranında Turkcell hissesi satılması karşılığında ödenmişti.
Geri kalan 1.7 milyar dolar ise kredi olarak alınmış ve karşılığında Turkcell hissesi rehin verilmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder