20 Mart 2013 Çarşamba

Avrupa Parlamentosu AB liderlerini dinlemedi, bütçeyi reddetti


Avrupa Parlamentosu'nda büyük çoğunluk, AB liderlerinin uzun görüşmeler sonucu anlaşmaya vardığı 2014-2020 AB bütçesinin 'mevcut haliyle' reddedilmesi yönünde oy kullandı.

Avrupa Parlamentosu'nda üye ülkelere karşı sert bir tutum benimsenmesinden yana olanlar önemli bir zafer kazandı.
Parlamento'daki siyasi gruplardan, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın da mensup olduğu Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular grubu dışındaki hiçbirinin lideri AB'nin bütçe planını 'mevcut haliyle' kabul etmediğini açıkladı.
Karar, 161'e karşı 506 oyla kabul edildi. Böylece Avrupa Parlamentosu'nun Sosyalist Başkanı Martin Schulz'un eli de bu haftaki AB liderler zirvesinde güçlenmiş oldu.
Parlamento, AB liderlerinin Şubat ayında zar zor uzlaşmaya vardığı bütçe tasarısında önemli değişiklikler istiyor. AP, Konsey'in belirlediği harcama tavanını kabul etmekle birlikte bütçe başlıkları ve yıllık planlama dönemleri konusunda daha fazla esneklik istiyor.
Schulz, oylamanın ardından 'Bu, Avrupa demokrasisi için çok iyi bir gün. Parlamento, bir ortak olarak ciddiye alınmak istiyor. Zirvedeki anlaşma yalnızca bir taslaktı ve AP üyelerinin taleplerini yansıtmıyordu' dedi.
Parlamento'da kabul edilen karar metninde ortak tarım politikası ve bölgesel politikalar gibi alanlarda Konsey'in vardığı anlaşmanın Avrupalı Parlamenterler gözünde bir öneminin bulunmadığı belirtildi ve bunların daha sonra Parlamento ve üye ülkeler tarafından eşit zeminde görüşüleceği kaydedildi.
AP Bütçe Komisyonu Başkanı Alain Lamassoure, '[AB Konseyi Başkanı]Herman Van Rompuy, Parlamento'ya sorumluluğunu yerine getirmesini söylemişti. Parlamento'nun sorumluluğu, sessizce 'hayır' demek olmuştur' dedi.
AP'nin Fransız Sosyalist üyesi Catherine Trautmann, Lizbon Antlaşması ile Parlamento'ya verilen AB bütçesini veto hakkının, üye ülkeleri temsil eden Konsey ile tam bir müzakere yürütmesine olanak sağladığını söyledi.
Karar, pek çok AB programını riske sokan bütçe açıklarını gözler önüne seriyor. Geçtiğimiz yılın sonuna doğru Erasmus öğrenci değişim programı, Araştırma Çerçeve Programı ve Sosyal Fon parasız kalmıştı ve ek kaynak sağlanması gerekmişti.
Parlamento, önce 2012 yılından kalan ödemelerin yapılmasını ve 2013 kapsamına giren tüm ödemelerin 2013'te yapılmasını, böylece açıkta kalan miktarın 2014-2020 dönemine sarkmamasını istiyor. AB'nin yasal olarak bütçe açığına sahip olması mümkün değil.
Bundan sonra İrlanda dönem başkanlığı, Nisan'da başlayıp yaz aylarında bitmesi hedeflenen müzakereler için bir yol haritası sunacak.
Eğer her şey plana göre giderse Parlamento ve Konsey, gelecek AB bütçesinin yasal temelini oluşturacak 65 kadar kararı onaylayacak. Eğer 2014'e kadar bir anlaşmaya varılamazsa, 2013 bütçesi enflasyona göre yeniden ayarlanarak kullanılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder