27 Mart 2013 Çarşamba

İtalya Dışişleri Bakanı, Hindistan krizinin ardından istifa etti


İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi, cinayetle suçlanan iki İtalyan askerin Hindistan'a iade edilmesi konusunda kendi fikirlerine kulak verilmediği gerekçesiyle istifa etti. Terzi, İtalya'da seçimin ardından hükümet kurulana kadar görevini sürdürecek olan kabinede yer alıyordu.
EurActiv.com.tr
Geçtiğimiz haftalarda Hindistan ile İtalya arasında yaşanan diplomatik krizin ardından İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi istifa etti.
Terzi, Parlamento'da yaptığı konuşmada 'Deniz piyadelerini Hindistan'a geri gönderme konusundaki görüşlerim sebebiyle istifa ediyorum. Artık bu hükümetin bir parçası olamam. Deniz piyadelerini Hindistan'a geri gönderme konusundaki çekincelerime kulak verilmedi. İstifa ediyorum, çünkü 40 yıldır ülkenin, silahlı kuvvetlerinin ve İtalyan diplomasisinin korunması gerektiği görüşünü taşıyorum ve bugün bu görüşü daha da kuvvetli bir şekilde taşıyorum' dedi.
Terzi, İtalya'da geçtiğimiz ay düzenlenen genel seçimde sandıktan kördüğüm çıkması ve hükümetin kurulamaması sebebiyle görevini geçici olarak sürdüren teknokrat Başbakan Mario Monti'nin kabinesinde yer alıyordu.
Hindistan, korsan sandıkları iki Hintli balıkçıyı öldürdükleri gerekçesiyle iki İtalyan deniz piyadesini tutuklamıştı. Roma, olayın uluslararası sularda gerçekleştiğini ve askerlerin İtalya'da yargılanması gerektiğini savunuyordu.
Yeni Delhi yönetimi, iki askerin 24-25 Şubat'taki seçimlerde oy kullanmaları için ülkelerine gitmesine, geri gelmeleri şartıyla izin vermişti. İtalya'nın önce askerleri iade etmeye yanaşmaması üzerine Hindistan, ülkedeki İtalyan Büyükelçisi'nin dokunulmazlığını kaldırmış ve ülkeden ayrılmasını yasaklamıştı.
Bunun üzerine Hindistan'dan askerlerin 'temel haklarına dokunulmayacağı' garantisini alan İtalya, askerleri Hindistan'a iade etme kararı almıştı.
'Diplomasinin terzisi'
İtalya'da 2011 sonunda teknokrat hükümetin göreve gelmesinden kısa bir süre sonra Türkiye'yi ziyaret eden Terzi, mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile de bir araya gelmişti. Davutoğlu, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında 'Terzi'nin Türkçe'de ne anlama geldiğini biliyorsunuz. Ben de yolda değerli dostuma dedim ki, siz şimdi diplomasinin terzisi durumundasınız. Birlikte çok iyi bir diplomasi kumaşı, elbisesi dikmeye çalışırız' demişti.
Terzi ise Türkiye'nin katılımının Avrupa Birliği'ne önemli bir zenginlik kazandıracağını dile getirmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder