22 Mart 2013 Cuma

Dünya Çikolata Ustaları Yarışması'nın Güneydoğu- Avrupa Temsilcisi Bir Türk Oldu!




Barry Callebaut'un gurme markaları olan Callebaut, Cacao Barry ve Carma tarafından organize edilen ve çikolatada yaratıcılığın konuşulduğu dünyanın tek ödüllü çikolata yarışması olan Dünya Çikolata Ustaları Yarışması Avrupa ön elemeleri, 15-16 Mart 2013 tarihlerinde USLA (Uluslararası Servis ve Lezzet Akademisi)'da gerçekleşti.
Çikolata profesyonellerinin, pasta şeflerinin, şeflerin ve profesyonellerinin takımlar halinde değil, bireysel olarak performans sergiledikleri türünün tek örneği olan yarışmanın kazananı ise Türkiye’den katılan Yiğit Zeyneloğlu oldu. Paris’te gerçekleşecek olan uluslararası finalde bölgeyi temsil edecek olan Yiğit Zeyneloğlu 2000 yılında Londra’da bulunan Le Cordon Blue Gastronomi okulunda eğitim almış ve 14 yıldır kendi aile işleri olan Adana Pastabahçesin’de pasta şefi olarak çalışmakta…
 
Ulusal Çikolata ustası unvanını elde etmek için birbirleriyle yarışan çikolata ustaları, pasta şefleri ve çikolatayla uğraşan diğer profesyoneller 5 kategoride yarıştılar. Yarışma sürecince tüm yarışmacılar sektörden gelen deneyimli jüri üyelerine tüm teknik ve yaratıcı yeteneklerini sergilediler. 2 günlük yarışma süresince: gösteri çikolatası, kalıp pralin, çikolatalı pasta, ve yeniden yorumlanmış gastronomik bir tatlı “Profiterol” yaptılar. Bu senenin teması olan Lezzet Mimarisi, tüm yapılan ürünlere yansıdı. Yapılan lezzetlerde Barry Callebaut’un gurme markaları olan Callebaut, Cacao Barry ve Carma’nın ürünleri kullanıldı.
 
Birbirinden seçkin isimler jüri üyeliği yaptı!
 
Birbirinden yetenekli şeflerin yarıştığı Dünya Çikolata Ustaları Yarışması’nın jüri üyeleri ise şöyle;
 
·          Rudolf Van Nunen, “The Marmara” Hotel Istanbul – Türkiye , Callebaut Chocolate Ambassador ve Executive Chef
·          Ahmet Kır, “Maxx Royal” Hotel, Antalya, Türkiye, Callebaut Chocolate Ambassador ve Executive Pastry Chef
·          Rena Alkan, Grand Hyatt Hotel, Bakü, Azerbaycan, Callebaut Chocolate Ambassador ve Executive Pastry Chef 
·          Alain Regnault, Ukraine, Pasta şefi
·          Mehmet Yücel, Giano Chocolate, Çikolata şefi
 
6 şefin kıyasıya yarışı!
 
Seçmelere katılan pek çok aday arasından yapılan eleme sonucunda en iyi altı çikolata ustası ve pasta şefi son derece prestijli bir unvan olan Güney Doğu Avrupa ve Türkiye Bölgesi Çikolata Ustası unvanı için yarışmak üzere seçildi. İşte isimler…
 
·          Yiğit Zeyneloğlu                 Pastabahçesi, Adana - Türkiye
·          İpek Yatmaz                       İpeksi Tatlar, İzmir- Türkiye
·          Yusuf Karal                         Karafırın, Istanbul - Turkey
·          Muhammed Özdemir          Divan Pastaneleri, Istanbul - Turkey
·          Igor Zaritskiy                      Pasta şefi, Kiev - Ukrayna
·          Rahman Alakbarov             Pasta şefi, Bakü – Azerbeycan
 
Birinci Yiğit Zeyneloğlu!
 
Sadece çikolatanın yaratıcı bir şekilde kullanımına ve “Lezzet Mimarisi” temasına adanmış olan bu yarışmaya katılan her yarışmacı bir gösteri çikolatası, bir adet kalıp pralin, bir pasta ve bir çikolatalı tatlı hazırladı. Bu yıl için belirlenen beşinci ve yeni kategori ise klasik Kanada tatlılarından biri olan “Profiterol”’ oldu. Ürünler; profesyonel jüri tarafından sunum, lezzet ve teknik beceri kriterleri dikkate alınarak değerlendirildi. 2 günün sonunda yapılan oylamalar sonucu ise birinci Türkiye’den Yiğit Zeyneloğlu oldu. İkinci Ukraynalı Igor Zaritskiy olurken üçüncü ise yine Türkiye’den Muhammed Özdemir oldu.
Heyecan verici bu yarışmanın sonunda birinci gelen yarışmacı Yiğit Zeyneloğlu, Güney Doğu Avrupa- Türkiye Çikolata Ustası unvanını kazandı ve bu bölgeyi 2013 yılında Paris’te gerçekleştirilecek uluslararası büyük finalde temsil edecek isim oldu.
 
Kategori ödüllerine hak kazanan isimler ise şöyle:
 
En iyi gösteri çikolatası                    :Muhammed Özdemir, Türkiye 
En iyi kalıp pralin                               :Igor Zaritskiy , Ukrayna 
En iyi çikolatalı pasta                        :Igor Zaritskiy , Ukrayna 
En iyi gastronomik tatlı-Profiterol    :Yiğit Zeyneloğlu , Türkiye 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder