21 Mart 2013 Perşembe

'İşler çok kötüleşecek'

'İşler çok kötüleşecek'


Ünlü yatırım uzmanı Jim Rogers,Rogers, ''Bugün Kıbrıs'ta bu öneriyi getiren hükümetler ve bankalar yeni problemlerle karşılaşacaklar. Almanya'da eylül ayındaki seçimlere kadar herşey nispeten ılımlı seyredecek. Fakat Almanya'daki seçimlerden sonra Alman hükümeti 'biz bu insanları kurtarmak' istemiyoruz diyecek. İşte o zaman, yani Almanya'daki seçimlerden sonra işler kötüleşecek. İşte asıl o zaman hepimizin endişelenmesi gerekiyor'' şeklinde konuştu.
Rogers, ''1930'lu yıllarda yaşananlara benzer bir dönem yaşıyoruz. Önümüzdeki 10 yıl boyunca durum çok daha kötüleşecek. Daha fazla kur savaşı, daha fazla ticaret savaşı göreceğiz'' dedi.
GÜNEY KIBRIS DOMİNO ETKİSİ YARATACAK
Rogers, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kurtarma paketine kısmi karşılık olarak Rum bankalarındaki mevduatlardan vergi alınmasına ilişkin olarak, ''Bunun Güney Kıbrıs parlamentosunda kabul edilip edilmemesi birşey ifade etmiyor. Avrupa'da herhangi bir yerde yeni bir kriz yaşandığında herkes şu anda olanları hatırlayacak. Güney Kıbrıs'ın şu için kısa vadede bir domino etkisine neden olacağını düşünmüyorum. Çünkü şu anda Güney Kıbrıs'ta gerekli düzenlemeler yapılmadı ve ne yapılacağını da bilmiyoruz. Fakat en sonunda, uzun vadede, evet (domino etkisine) neden olacaktır. Güney Kıbrıs IMF ve Avro Birliği'nin lütfuna kalmış görünüyor. Hali hazırda bütün bu yaşananlardan sonra herkes endişelenmeli'' dedi.
Güney Kıbrıs'taki mevduat sahiplerinin yatırımlarının vergilendirilmesine şiddetle karşı çıkan Rogers, ''Güney Kıbrıs'ta Avrupalılar'ın değil, fakat yabancı yatırımcıların parası gaspediliyor. Avrupa'da zaten oy kullanmayan ve kullanamayacak olan Rusların ve Avrupalı olmayanların parasını çalmanın daha kolay olduğunu düşünüyorlar. Eğer Güney Kıbrıs'ta sadece Avrupalı olanların mevduatları olmuş olsaydı böyle bir uygulamaya başvurmazlardı. Avrupalı olmayanların parasını çalmak Avrupalılar'ın parasını çalmaktan her zaman daha kolaydır'' dedi.
EURO BÖLGESİ'NDEN ÇIKIŞ RİSKİ ARTIYOR
Güney Kıbrıs'ta yaşananların Avro Bölgesi'ndeki riskleri hissedilir oranda artırdığını ifade eden Rogers, ''Çıkış riski giderek artıyor. Avrupa'daki hemen her ülkenin borcu katlanarak artmaya devam ediyor. 2012 ve bu yıl artmaya devam eden borç, 2014'te de artacak. Bu borç yükü artmaya devam ederken, kimsenin herhangi bir sorunu çözdüğü filan da yok. Herkes problemin kendi kendine ortadan yokolmasını bekliyor. Yaşanan problemler ortadan kalkmayacak ve birçok kez geri gelip Avrupa'yı vuracak'' dedi.
TÜRKİYE YATIRIM YAPMAK İSTEDİĞİM BİR ÜLKE
Avro Bölgesi'ndeki negatif görünüme rağmen, Türkiye'nin yatırım listesinde yer aldığının belirten Rogers, ''Türkiye önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yatırım yapmak istediğim bir ülke. Türkiye ekonomisi krizde iyi iş çıkardı. Eğer Türkiye önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin ekonomik performansı yüzde 90 oranında olumluysa ve dünyanın geri kalanında yüzde -5 bir performansı varsa, tabii ki Türkiye'ye yatırım yaparım'' şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder