20 Mart 2013 Çarşamba

Macaristan Başbakanı, eleştiriler karşısında diş gösterdi


Macaristan'daki anayasa değişikliği ile ilgili tartışmalar Brüksel'de düzenlenen AB liderler zirvesine de taşındı. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın hükümetine yaptırımlar uygulanmasını savundu. Orban ise Almanya'dan gelen eleştirilerde somut bir nokta bulunmadığını söyledi.
Orban liderliğindeki merkez-sağ Fidesz partisi, Parlamento'daki üçte ikilik çoğunluğunu kullanarak, anayasada özgürlükleri kısıtlayacağıyla ilgili endişeler dile getirilen değişiklikler yaptı.
Buna göre Anayasa Mahkemesi'nin, yeni anayasa 2012'de yürürlüğe girmesinden önce verdiği kararlar geçersiz sayılacak.
Yüksek eğitim, evsizlik, seçim kanunu ve aile hukuku gibi alanlarda da kısıtlayıcı düzenlemeler geleceğine yönelik endişeler dile getirildi.
Basın toplantısına yoğun ilgi
Macaristan konusu zirvenin resmi gündeminde değildi. Bu sebeple konunun dile getirilebileceği tek yer, AP Başkanı'nın AB liderlerine yönelik yapacağı konuşma olacaktı.
Orban bu sebeple Schulz'dan gelecek hücumlara önceden yanıt vermek için bir basın toplantısı düzenledi.
Kalabalık bir gazeteci grubunun karşısına geçen Orban, Danimarka, Finlandiya, Almanya ve Hollanda dışişleri bakanlarından gelen mektuptaki eleştirileri kabul etmedi.
Bakanların mektubunda, AB'nin, 'hukukun üstünlüğü ilkesi çiğnendiğinde' daha hızlı harekete geçmesi gerektiği söyleniyordu.
Bu kadar çok hevesli gazeteciyi karşısında görmekten memnun olduğunu söyleyen Orban, 'Demokrasiyle ilgili tüm sorularınız iki yıl önce de gündeme geldi. Deja vu yaşar gibi hissettiğinizi biliyorum. Ben de öyle hissediyorum' dedi. 2011 sonu 2012 başında da Macaristan'daki anayasada değişiklik süreci, Budapeşte'ye yönelik yaptırımları gündeme getirmişti.
Orban, 'Macaristan'da anayasal süreç şeffaftır. Macaristan Parlamentosu mahkemenin yetkilerini kısıtlamadı' dedi.
Almanya Parlamentosu'nda dile getirilen eleştirilere de karşı çıkan Orban, 'Almanya Parlamentosu'nun Macaristan'ı tartıştığını gördüm. Merkel'e bir mektup gönderdim. Merkel'in endişelerinde hiçbir somut nokta yok' dedi.
Kısa bir süre sonra ise AB liderleriyle görüşmelerini tamamlayan Schulz basının karşısına çıktı ve Macaristan Başbakanı'na cevap verdi.
Anayasadaki değişiklikler kurallara aykırı
Schulz, yaptırımlar için 7. Madde'yi kullanmanın düşünülmesinin yerinde olacağını ve tüm siyasi partilerin çağrısı üzerine Macaristan konusunun 17 Nisan'da Parlamento'da tartışılacağını söyledi.
Schulz, 'Orban, Macaristan'ın hiçbir zaman diğer ülkelerin içişlerine karışmadığını söylüyor, ancak bir şeyi yanlış anladığını zannediyorum. Anayasayı istediği gibi değiştirmek, ortak topluluk kurallarına aykırı' dedi.
Ancak Schulz, bu konuda yalnızda Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso'nun kendisine destek verdiğini de doğruladı.
Jeremy Fleming, Henriette Jacobsen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder