23 Mart 2013 Cumartesi

Yılın Girişimcisi iflas erteletti?

Yılın Girişimcisi iflas erteletti?


Goldaş Kuyumculuk, bir dönem Türkiye’nin lider altın markasıydı. 1993 yılında Hasan ve Sedat Yalınkaya kardeşler tarafından kurulan firma, 1.7 milyar TL cirosuyla 2008 yılında açıklanan ISO 500 listesinin 30’uncu sırasına kadar yükselmişti. 2011 yılında 1.6 milyar TL ciro ile kapatan Goldaş, sektörünün tartışmasız lideri konumundaydı.
Bu tablo 2008 yılında Fransız Societe General ile 15 ton altın anlaşmazlığı ile bozulmaya başladı. Societe General, Goldaş’a satılması için verdiği 500 milyon dolar değerindeki 15 ton altından bir daha haber alamadıklarını iddia ederek Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na başvurmuştu. Goldaş’ın ortakları ise beş yıldır birlikte çalıştıkları Societe Generale’in iddialarının asılsız olduğunu savunup, "Biz de onlara dava açacağız" demişti.
Bu olaydan sonra dava süreçleri başladı. Karşılıklı davalar açılarak her iki taraf hakkını aramaya başladı. Societe General, Goldaş’ta 14 milyon ve 104 milyon dolarlık alacak takipleri başlatmış.
Goldaş tarafı da mahkemeye itiraz ederek alacak takiplerini ve iflas taleplerini durdurtmuş. Karşılıklı bir hukuk savaşı yaşanıyor. Tabii bu süreci takip eden diğer alacaklılar da mahkeme yolunu tutarak Goldaş’ta alacak takibi yapmaya başlamış. The Bank of Nova Scotia, Mitsui & Co Precious Metals In, Commerzbank International SA, Jaques Lemans GMBH gibi birçok şirket Goldaş’a alacak talebiyle iflas davası da açmış. Goldaş tarafı da bu şirketlerin aleyhine davalar açarak kendinin haklı olduğunu savunuyor.
Bu kadar iflas davası ve alacak takibi şirketin ticari itibarına zarar verince işler de doğal olarak bozulmuş. Hasan ve Sedat Yalınkaya kardeşler de sonuçta şirketi koruyabilmek için iflasın ertelenmesi talebiyle İstanbul Anadolu 16. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurmuş. Mahkeme tedbir kararını vermiş. İlk duruşması da 26 Mart 2013 tarihinde saat 10.00’da yapılacak. Bu kararla Yalınkaya Ailesi biraz olsun nefes alarak hukuki mücadelesini daha rahat bir ortamda sürdürebilecek. Şirketin genel müdürü ve ortağı Sedat Yalınkaya’yı aradık. Süreçle ilgili bilgi almak istedik. Ancak, Yalınkaya’dan bilgi alamadık. Yalınkaya, şirketi tekrar eski günlerine kavuşturabilmek için uğraş veriyormuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder