Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC, jeotermal risk sigortasının pilot uygulamasını ilk defa Türkiye’de geliştirmek ve desteklemek amacıyla reasürans şirketlerinden Munich Re (Münchener Rück) ile anlaşma imzaladı.
Anlaşma çerçevesinde IFC ve Munich Re verim alınamayan jeotermal kuyularla bağlantılı yatırım risklerinin hafifletilmesine yardımcı olması için keşif aşamasında risk sigortası kullanmak isteyen jeotermal projelerini tespit edecek. 420 milyon dolar tutarındaki özel sektör yatırımı ile gerçekleştirilmesi hedeflenen 4 pilot uygulamanın, toplam 140 megavat jeotermal üretim kapasitesi oluşturması bekleniyor.
“Ürün, jeotermal enerji projelerine olan küresel yatırım oranını artırır”
IFC Avrupa ve Orta Asya Sürdürülebilir İş Danışmanlığı Bölümü Müdürü Patrick Luternauer konuyla ilgili şunları söyledi: “Keşif aşamasındaki yüksek yatırım risk oranı, hem Türkiye’de hem de dünyada jeotermal projeleri geliştirmeye çalışan kurumların karşılaştığı en önemli engellerden biri. IFC tarafından desteklenen bu yenilikçi sigorta aracı sayesinde, jeotermal enerji projelerine olan küresel yatırım oranı artacaktır. Jeotermal enerji temiz, yenilenebilir ve ana yük güçlü bir enerji kaynağıdır; aynı zamanda sera gazı salınımını azaltır ve ülkelerin enerji güvenliğini artırır.”
Munich Re Finansal ve Girişimci Riskler Bölüm Şefi Ansgar West ise, “Derin jeotermal enerji umut veren bir yenilenebilir enerji çeşidi olarak görülmeye başlandı. Öte yandan sondaj ve geliştirme maliyetlerinin yüksek oranda olması ve yapılan sondaj neticesinde enerji kaynağının bulunmaması riski, bu enerji türüne yatırımı ciddi oranda engelliyor. Sunduğumuz bu yeni ürün ve deneyimimizle bu tip risklerin her gün karşılaşılabilir riskler olmadığından yola çıkıyor ve daha büyük yatırım güvenliği sağlamayı hedefliyoruz.’
Proje, Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse ediliyor. GEF daha önce de, Dünya Bankası’nın Macaristan’da geliştirdiği jeotermal keşif riski garanti projesini finanse etmişti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder