5’inci kez bir araya gelen BRICS, IMF ve Dünya Bankası’na alternatif olması istenen çokuluslu banka oluşturulmasını masaya yatırdı.
İSTANBUL - Ekonomilerinin pırıltısı azalan BRICS ülkeleri, çok uluslu bir banka kurmak ve kur savaşlarında kendilerini korumak amaçlı bir döviz havuzu oluşturma peşinde. Kalkınma sorunlarını ve kurdaki volatiliteyi çözecek yeni kurumlar oluşturmak üzere bir araya gelen Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın liderleri böylelikle Dünya Bankası’nı ve Uluslararası Para Fonu’nu (IMF) bypass etmeyi planlıyor.
BRICS ülkeleri, yavaşlayan büyüme trendi ve kur oynaklıklarının yarattığı risklerin ekonomilerini hantallaştırdığı bir dönemde beşinci yıllık toplantıları çerçevesinde Güney Afrika’nın Durban şehrinde Uluslararası Kongre Merkezi’nde (ICC) bir araya geldi. Zirveye Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve diğer birçok Afrika ülkelerinin liderleri de katılıyor. Toplamda 4.4 trilyon dolarlık döviz rezervine sahipolan ve dünya nüfusunun yüzde 43’ünü oluşturan BRICS ülkeleri artan ekonomik güçlerini küresel finans sisteminde daha fazla söz sahibi olmanın yollarını arıyor. Üye ülkelerin ticaret ve ekonomi bakanları ile ticaret odaları başkanları katılımcılara konuşma yaparken, maliye bakanları ise Dünya Bankası’na alternatif olması planlanan BRICS Kalkınma Bankası için toplantı halinde.
BRICS, uluslararası finans kurumlarının reforma edilmesini isterken, IMF ve Dünya Bankası’na alternatif olacak bir çok uluslu banka oluşturma fikri, Hindistan tarafından gündeme getirildi. “Güney Bankası” adını alması beklenen BRICS bankasının, 50 milyar dolar öz kaynakla faaliyetlerine başlaması hedefleniyor. Banka, Dünya Bankası gibi altyapı ve ticaret projelerine destek sağlayacak. Güney Afrika’nın doğusundaki Durban kentinde düzenlenen yıllık zirvelerinde yeni bir kalkınma bankasının kuruluşunu onaylamaya hazırlanıyor. Liderler aynı zamanda ödemeler dengesi ya da kur krizlerini önlemek için döviz rezervlerinin bir havuzda toplanmasını görüşecek. Dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkelerinin yaklaşımını, “BRICS ülkelerinin en büyük gerekçesi gelişmekte olan dünyada yeni bir Breeton Woods kurumları oluşturmak” şeklinde anlatan Frontier Advisory’nin CEO’su Martyn Davies, gelenekselden gelişen dünyaya doğru bir güç dengesi değişiminin olduğunu, batıda bu jeopolitik değişime dair birçok endişe olduğunu belirtti. En büyük gelişen piyasa ekonomileri başkanları daha önce de Dünya Bankası ve IMF başkanlarının ABD ve Avrupa’dan seçilme geleneğine karşı çıkarak, 1944’te kurulan Bretton Woods kuruluşlarının yönetimlerinde denetim çağrısında bulunmuştu. Devlet başkanı sıfatıyla ilk ziyaretini Rusya’ya yaptıktan sonra Tanzanya, Güney Afrika ve Kongo Cumhuriyetinde temaslarda bulunan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de dün başlayan ve bugün devam eden zirveye katıldı.
BRICS’e üye ülkelerin toplam nüfusu dünya nüfusunun yüzde 43’ünü oluşturuyor. BRICS’in kendi içindeki ticaretin büyüklüğü geçtiğimiz yıl, 2002 yılındaki 27 milyar dolardan 282 milyar dolara çıktı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder