27 Mart 2013 Çarşamba

Bersani: Şu anda sadece bir akıl hastası İtalya'yı yönetmek isteyebilir


İtalya'da kördüğümle sonuçlanan seçimde oyların dörtte birini alan düzen karşıtı 5-Yıldız Hareketi, hükümeti kurmakla görevlendirilen merkez solun lideri Pier Luigi Bersani'nin işbirliği çağrısını reddetti. Bersani, 'Şu anda yalnızca bir akıl hastası yönetimde olmak isteyebilir' dedi.
5-Yıldız Hareketi'nin daha önce hiçbir partiye destek vermeyeceğini açıklayan eski komedyen Beppe Grillo, beklendiği üzere Bersani'nin teklifini reddetti.
Hareketin Senato'daki lideri Vito Crimi, Bersani ile bir araya geldikten sonra yaptığı açıklamada 'Bu partilerden oluşan bir hükümete hiçbir şartta güvenoyu vermeyeceğiz çünkü güvenilirlik sahibi değiller' dedi.
Crimi, merkez sola hükümet dışından destek vermeyi de kabul etmedi.
Bersani ise 'Şu anda yalnızca bir akıl hastası yönetimde olmak için yanıp tutuşabilir. Şunu açıklığa kavuşturmak istiyorum: Büyük bir sorumluluk almaya hazırım, ancak diğerlerinin de biraz sorumluluk almasını istiyorum' dedi.
Seçimde sandıktan birinci sırada çıkan Bersani liderliğindeki Demokratik Parti Parlamento'nun alt kanadında kontrolü ele geçirmiş, ancak Senato'da çoğunluğu sağlayamamıştı.
Bersani, seçimde ikinci sırada gelen eski Başbakan Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağla koalisyona gitmeyi ise reddetmişti.
Bersani'nin hükümeti kurmak için bir anlaşmaya varamaması halinde Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun siyaset dışından bir teknokrat hükümet ataması gündeme gelebilecek. Bunun da başarısız olması halinde İtalya'nın tekrar seçime gitmesi söz konusu olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder