27 Mart 2013 Çarşamba

AP'den 23. ve 24. fasıllar müzakereye açılsın çağrısı


Nisan ayında Genel Kurul'da oylamaya sunulacak olan Avrupa Parlamentosu 2012 Türkiye raporu, Parlamento'nun Dışişleri Komitesi'nde kabul edildi. Komite'den yapılan açıklamada Avrupa Birliği Konseyi'ne, yargı, temel haklar, özgürlük ve güvenlik konularını kapsayan 23. ve 24. fasılları müzakereye açma çağrısında bulunuldu.
Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi, Hollandalı Parlamenter Ria Oomen-Ruijten'in hazırladığı 2012 İlerleme Raporu'nu 54'e karşı 4 oyla kabul etti.
Komite'den yapılan açıklamada, Avrupa Komisyonu ve Türkiye, Mayıs 2012'de başlatılan 'pozitif gündem' sürecindeki çalışmaları sebebiyle kutlandı.
Parlamenterler, yargıda reformun, demokrasinin tesisi ve modernleşme için hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Üçüncü Yargı Paketi'nden duydukları memnuniyeti dile getiren Komite üyeleri, başta terörle ilgili olanlar olmak üzere fazlasıyla geniş tutulan suç tanımlarının daraltılmasına, yargı öncesi tutukluluk sürelerinin kısıtlanmasına ve özel mahkemelerin yetkilerinin daraltılmasına yönelik olarak dörüncü bir paketin gerektiğini vurguladı.
'23. ve 24. fasıllar açılsın'
Parlamenterler, reform kıstaslarının belirlenmesinin süreci ilerleteceğini belirtti ve Avrupa Birliği Konseyi'ne, yargı, temel haklar, özgürlük ve güvenlik konularını kapsayan 23. ve 24. fasılları müzakereye açma çağrısında bulundu.
Komite, Türkiye'nin 'töre cinayetlerini', aile içi şiddeti, zorla evlilikleri ve çocuk gelinler olgularını bitirmeye yönelik çabalarından memnuniyetini dile getirdi, ancak bu çabalara rağmen kadına karşı şiddet olaylarının sıkça bildirilmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Parlamenterler, kadın haklarının, eğitiminin ve iş hayatı ve siyasete katılımının aktif bir şekilde teşvik edilmesini istedi.
Türkiye'nin dış politikasını AB ile, 2012 yılında olduğundan daha uyumlu hale getirmesine desteklerini dile getiren Komite üyeleri, iki tarafın Suriye kriziyle ilgili olarak mültecilere sağlanan yardımların da ötesinde bir stratejik bir vizyon geliştirmesi gerektiğini söyledi.
Devletin Abdullah Öcalan ile doğrudan siyasi diyaloğa girmesini de memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden parlamenterler, bu sayede soruna barışçıl ve demokratik bir çözüm sağlanması için 'tarihi' bir anlaşma fırsatının da doğabileceğini söyledi. Aynı zamanda ana dilde yargılamayı mümkün kılan mevzuat ve Kürtçe eğitimle ilgili tartışmadan duyulan memnuniyet dile getirildi.
Rapor, 15-18 Nisan'da Genel Kurul'da oylamaya sunulacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder